Chokladtårta med sälta

En tårta som består av tre chokladbottnar, två fyllningar och saltat knaper. Det ni. Här är originalet. Det är fint om tårtan kan stå över natten så den får gotta ihop sig, och sen dekoreras strax innan den äts upp. Annars smälter knäcken och försvinner ner i tårtan, istället för att ståta uppepå. Vi var nio stycken som åt av tårtan – dock efter scones – en stor bit lades undan och ändå var den så mäktig att den tredjedel som vi inte orkade skänktes bort. Så mäktig, ja det är den.

Gör först fyllningarna, som mår bra av att stelna till lite i kylen. Chokladsmeten tar ca tre timmar på sig att bli hanterbar efter kylning, den andra fyllningen ca en timme. Att kyla är inte nödvändigt, men se till att fyllningarna är svala.
Bottnarna görs i samma eller lika stora formar.
Prydnadsknäcken görs och bryts i bitar för att läggas i en lufttät låda innan användning, annars suger den åt sig fukt och förstörs.
Använd havssalt utan jod. I originalreceptet ska man använda ett salt som heter fleur de sel, men för oss som inte hittar det funkar det bra med vanligt havssalt.

Chokladfyllning
680 g choklad (jag använde mörk blockchoklad för att slippa ruinera mig)
7 dl vispgrädde

Bryt chokladen i bitar och lägg i en stor bunke. Värm grädden under omrörning på spisen tills den börjar koka. Häll på chokladen och låt stå i någon minut innan du rör om.

Nygjord smeeeeeet.

Sockersmetsfyllning
(i brist på bättre namn)
2,5 dl socker
0,5 dl vatten
1 dl vispgrädde
55 g smör eller margarin
0,5 dl gräddfil
0,5 msk citronsaft
en nypa havssalt

Häll vatten och socker i en kastrull. Värm på låg-mellan temperatur. Höj tempretaturen till mellan och sätt på ett lock när sockret lösts upp och låt stå i en stund (4 min). Häll under tiden alla andra ingrdienser i en bunke. Ta bort locket och koka utan att röra om. Precis när det första mörka syns, ta bort från plattan och häll i bunken med de andra ingrediensera.
Jag var lite för långsam, mitt socker var lite för mörkt och bildade i smeten en stor klump. Löste upp klumpen i varmvatten, men min smet blev lite för rinnig. För att få bort sockerresterna ur kastrullen är det smidigt att hälla i lite vatten och låta det småsjuda på spisen, så löses allt upp.

Ta bort från plattan!

Bottnarna
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk havssalt
2,5 dl mjölk
2 ägg
110 g smör eller margarin
1,5 msk kaffe
2,5 dl hett vatten

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Blanda ihop alla de torra ingredienserna. Sikta genom en sil om det är mycket klumpar.
3. Smält smöret. Blanda i ägg, mjölk och smör till en tjock smet.
4. Blanda i kaffet och vattnet.
5. Eftersom smeten är så rinnig så täpp igen springorna i en form med avtagbar kant genom att lägga ett bakplåtspapper på bottnen, klämma fast kanten och klippa bort lite av allt papper som sticker ut. På så vis är det enkelt att flytta bort första kakan och direkt hälla på nästa. Smöra formen och bröa med kakao. Häll i ungefär 1/3 – 1/2 av smeten och grädda i ca en halvtimme. Häll av kakan, nytt bakplåtspapper, smöra & bröa och häll i smet och grädda.
6. Dela den tjockare av kakorna i två. Nu har du tre bottnar.

Mera smeeeeeeet.

Salt knäck
2,5 dl strösocker
1,5 tsk mortlat havssalt
+ extra salt att strössla

Smöra ett bakplåtspapper. Ställ saltet i närheten. Värm sockret på mellan-hög värme i en kastrull. Rör om. Häll på bakplåtspappret när det är brunt. Strössla snabbt med salt innan smeten stelnar. Bränn dig inte på den varma smeten. Ta loss när den svalnat och bryt i bitar. Du kommer använda både stora bitar och småsmulor. Stora ovanpå, små mellan lagren och uppepå.

Knäck som stelnar.

Nu till tårtan
Lägg en botten på ett tårtfat. Kleta på chokladsmet, sockersmet och några knosade bitar knäck. Nästa botten, likadan fyllning, sista bottnen bara chokladsmet. Klabba på på kanterna också. Pryd innan det är dags att äta med knäckbitar uppepå.

Comments Off on Chokladtårta med sälta

Filed under Tårtor

Kommentarer inaktiverade.